KAVKAZ 1987


[[Obrázky z cest]   [Indexmap]   [Komentáře]   [StartPage]

Indexmap Další - Cestování
Počátkem června 1987 jsem měl možnost zúčastnit se zájezdu na Kavkaz, který organizovala skupina lékařů z Fakultní nemocnice v Olomouci prostřednictvím cestovní kanceláře z Frýdku-Místku. Na těchto stránkách se snažím předvést svoje zážitky jak v textové, tak i obrazové formě.

Program:

1.6.
(Olomouc) Praha - Moskva (let)
2.6.
Moskva - Minerální Vody (let)
Minerální Vody - Elbrus** (bus)

3.6..
Čeget, dolina Donguzorun
4.6.
Dolina Jusengi
5.6.
Elbrus*
6.6.
Dolina Adylsu
7.6.
Dolina Irik, Irikčat
8.6.
Volný den - Tyrnyaus
9.6.
Tyrnyaus, dolina Šchelda
10.6..
Dolina Adyrsu
11.6.
Elbrus - Minerální vody (bus)
Minerální vody - Kijev (let)

12. - 13.6.
Kijev - Olomouc (Rožnov p.Rad.)

WWW stránky "KAVKAZ 87"
Pro snadnou a rychlou orientaci na těchto stránkách doporučuji postupovat dle následujícího textu.
Odtud přejdete (další) na stránku popisující nástupní a závěrečnou trasu s mapkou a několika fotografiemi. Dále už následují jednotlivé tůry: BaksanDonguzorun, Jusengi, Elbrus, Adylsu, Irik, Šchelda, Adyrsu a Ušba. Tyto stránky popisují jednotlivé tůry a obsahují zmenšené fotografie, které si můžete kliknutím na miniaturu otevřít v samostatném okně. Ke každé stránce je k dispozici mapa (i několik) a také centální klikací mapa a to jak pro sekci Fotoalbum, tak pro sekci Mapy. Odtud je také přístupná stránka s doplňkovými informacemi a poznámkami.
Prohlížení dle časové posloupnosti je nejjednodušší funkcí Další.Další
Pro snadné a rychlé libovolné listování lze použít Indexmapu Indexmap odkazy z ní doporučuji otevírat v novém okně, aby se indexmapa nemusela opakovaně otevírat.
Na tuto úvodní stránku se můžete kdykoliv vrátit pomocí odkazu Úvod nebo tohoto symbolu:
Úvod
Poznámky:
  1. Elbrus* - jednak název nejvyšší hory Kavkazu (5642 m). Některé prameny dodnes uvádí Elbrus jako nejvyšší horu Evropy. Do začátku šedesátých let jsem se to také učil, pak se přešlo na Mont Blanc. Kudy vede hranice mezi Evropou a Asií?
  2. Elbrus** - obec v horní části Baksanské doliny. Místí tomu říkali "selo gorodskogo tipa" (vesnice městského typu), protože je zde pár paneláků a "bar". Zde jsme také bydleli.
  3. Transskripce - Místní názvosloví hor, řek, dolin, ledovců a pod. pochází většinou z předsovětské a tedy i předruské éry. Takže i azbuková verze názvosloví je už přepis původní terminologie. Jak se s tím má potom vyrovnat inostraněc. Zde používám latinkové přepisy azbukových názvů uvedených v publikované mapě. Na jiných mapách, případně v anglických odkazech můžete najít i jiné formy názvosloví. Hlavně, že víme o co jde.
  4. Průvodní texty - Popis jednotlivých tůr a dodatkový komentář jsem beze změny převzal z deníku, který jsem si v té době vedl, hlavně kvůli orientaci v bohatém fotoarchivu. Protože od tohoto zájezdu uplynulo více jak 11 let, netroufám si půvoní text upravovat, či doplňovat, protože od té doby se mi jednotlivé zážitky slily.
  5. Fotografie - V průběhu zájezdu jsem používal dva fotoaparáty: Exaktu VX1000 na černobílou fotografii a Sokol na inverzní film. Na těchto stránkách publikuji jednak původní černobílé fotografie, které jsem pomocí PhotoShopu převedl na tónované duplexy, případně je dále přibarvil, jednak barevné fotografie převzaté z internetu, zejména z perfektních (doporučuji!) stránek Vladimíra Kopylova. Jako kompenzaci za internetové pirátství propaguji jeho stránky kde se dá.
  6. Odkazy - Pro doplnění mých poněkud strohých informací nabízím jednak bohaté informační zdroje na stránkách Vladimíra Kopylova, jednak jsem si okopíroval pár stránek ze zdroje Andrewa Wielochowského, obojí je v angličtině. Slušné, popisné informace o Kavkazu v češtině jsem nenašel (netvrdím, že neexistují).
Fotoalbum Kavkaz | Mapy | Mapa trasy | Komentář Indexmap Další - Cestování