titul1.gif (29975 bytes)


RISOUL 1998


RH922.jpg (16340 bytes)

 

[Úvod]
[Mapy]
[Foto 1] [Foto2]

[Foto 3] [Foto 4]
[Internet]
[Indexmap]


Počátkem března 1998 se naše rodina vypravila poprvé na pořádnou lyžovačku do Alp, a to do lyžařského střediska Risoul, které leží ve výšce 1850 m n.m. jižně od Brianconu.

Ubytování je poskytnuto v dobře vybavených čtyř až šestilůžkových apartmánech, stravování vlastní. K vlekům a lanovkám je to pouhých pět minut pěšky, zpátky se dojíždí až k budově. V inkriminované době (10. - 18.3.) zde bylo dostatek sněhu (30 - 120 cm), počasí přímo pohlednicové. V rozsáhlém lyžařském areálu, který zahrnuje střediska Risoul a Vars je k dispozici 170 km sjezdovek, které obsluhuje 54 lanovek a vleků. Lyžování se odehrávalo převážně ve výškách nad 2000 m n.m. (max. 2750 m n.m. - Pic de Chabrieres), kam bylo nutno se nejdříve dostat systémem přibližovacích lanovek a vleků. U těchto se v některých denních dobách tvořily fronty, které ovšem nedosahují standardních čekacích dob, na jaké jsme zvyklí z českých hor. Vleky byly v provozu od 8 do 16 až 16.30. Při lyžování v oblasti Vars bylo nutno hlídat si odpoledne čas odjezdu posledního vleku, protože jinak by lyžař zůstal na straně Varsu, odkud dostat se do Risoulu by byl velký problém.

Z pohledu mých dosavadních zkušeností jsem byl, co se týká lyžování nadšen. Nechci, nemaje dostatečné poznatky, ale mnozí ostřílení alpští harcovníci hodnotili toto středisko velmi vysoko, často i před vyhlášenými centry z pohoří Vanoise. Nejvíce se hodnotí minimální vzdálenost k vlekům, provázanost vleků a sjezdovek v celém areálu, vynikající možnosti pro snowboardy (Surfland) možnosti využití volného času (aprés ski), perfektní lyžařské školky apod. Dalším kladem je i skutečnost, že Risoul leží bokem od hlavních francouzských alpských center, a proto je klidnější a útulnější.

Trasy vleků a hlavní sjezdovky se upravovaly denně, náročnější červené a černé jednou za dva dny, takže po dvou dnech měly některé červené sjezdovky černý charakter a naopak, těsně po údržbě byly některé černé sjezdovky spíše červené. Tato skutečnost vnesla trochu rozruchu do jinak poněkud monotónní jednotvárnosti permanentně upravovaných trafalgárů.

Klikni - R1.jpg (20 484 bytes)Na všechny lanovky a vleky v celé oblasti Risoul - Vars jsme měli tyto skipasy (v ceně zájezdu).

 

Hlavní požitek tohoto pobytu si musela bohužel odpustit moje žena Zdena, která pár týdnů před tím si v rámci tréningu přetrhla vazy v koleně a do Risoulu přijela s berlí. Přestože věděla, že se na lyže nepostaví, neuvažovala ani chvíli nad tím zda jet či ne. Takže v klidu a v pohodě relaxovala a odpočívala, což jí hodně pomohlo.

Tento fakt nás přivedl k rozhodnutí, že sem pojedeme příští rok znovu. Bohužel, změnili se organizátoři, a než jsem se stačil připomenout (v polovině března) byl zájezd pro rok 1999 vyprodán. Stejně nejeli do Risoulu, ale někam jinam. S odjezdem z Olomouce nebo z Rožnova žádná cestovka v roce 1999 do Risoulu nejede, tak v lednu jedeme do Dolomit.

Zájezd pořádala cestovní kancelář INTERTRANS Plzeň prostřednictvím olomoucké CK Bohemia Fantasy. INTERTRANS se specializuje na lyžařské pobyty a speciálně na Francii. (Ve stejnou dobu s námi vyjíždělo do Francie dalších dvanáct autobusů této CK). Se službami této CK jsme byli velmi spokojeni (včetně cesty). Doporučuji všem, kterým nečiní omezená nabídka nástupních míst seznámit se s katalogem nebo s informacemi na internetu zde.

Pro informaci: cena zájezdu (9 dní, 6 nocí, 6 dní skipas) stála v roce 1998 pro šestilůžkové apartmá 8900 Kč, přičemž lze uplatňovat různé slevy.

Fotodata:
Fotografováno přístrojem PRAKTICA B100, 50/2,0 na filmy AGFA HDC 100

Obsah dalších stránek:
Mapy - orientační, silniční a dvě lyžařské mapy v v malém i vysokém rozlišení.
Foto1 - fotografie ze střediska Risoul
Foto2 - fotografie ze střediska Vars
Foto3 - fotografie vyšších poloh a okolních hor
Foto4 - rodinné fotografie
Internet - Risoul a francouzské alpy na internetu
Indexmap - přehledný souhrn všech stránek této prezentace se stručným komentářem


Obrázky z cest Webmaster