Škvařilovi

SICÍLIE 1998
Lo Zingaro
Riserva naturale orientata del Lo Zingaro - Přírodní rezervace Lo Zingaro byla jedna z prvních informací, kterou jsem před dovolenou "vylovil" na internetu. Díky bohaté nabídce informací na různých stránkách jsem si mohl vytvořit o tomto místě jistou představu. Výsledek? Ano i ne. Ano - zejména prostředí místních pláží se blížilo mým představám. Ne - ostatní krajina vypadala úplně jinak.
Lo Zingaro je asi osm kilometrů skalnatého pobřeží a přilehlých hor, které dosahují více jak 900 m n. m., což s ohledem na malou vzdálenost od moře působí dosti impozantně. Do hor vedou dokonce značené turistické cesty (na místní podmínky je to výjimka - vždyť je to rezervace), které jsme pro omezené časové možnosti neměli možnost otestovat. V celé rezervaci není žádná silnice, jen cesta pro pěší a mezky. Je to místo,jehož návštěvu nelze vynechat. Organizátoři rekreace, vědomi si atraktivnosti této rezervace, zorganizovali dva fakultativní zájezdy, což účastníci dokázali ohodnotit.
Zde si přijdou na své milovníci koupání, skalní turisté i milovníci flóry. Přestože je rezervace hojně navštěvována, nemáte dojem, že by zde bylo celkově přeplněno.
To není kůň, ale mezek. Jediný dopravní prostředek pracovníků rezervace. Vybírají odpadkové koše, udržují cesty, orientační značení a provozují několik tématicky odlišným muzejních objektů (rezervace Lo Zingaro, Fauna, Flora, Ptáci, Moře). Rezervace je přístupná po silnici od San Vita od severu a od Scopella z jihu. Na obou koncích jsou vstupní základny "direzione", kde lze koupit mapky a jiné upomínkové předměty. Vstupné se zde neplatí. Zajímavý je přístup od jihu, který začíná asi padesátimetrovým tunelem.
Něco pro milovníky archeologie a geologie - jeskyně "Grota Grande" - velká díra do vápencového masivu, která obsahuje památky na osídlení a pravěkých dobách. Výška vstupního otvoru je asi 20 m. Jeskyni jsme nemohli prozkoumat do hloubky, protože je opatřena plotem. Takových jeskyní je v rezervaci víc, tato je ovšem daleko největší.
Blízko jeskyně jsme procházeli mandlovým hájem, jehož plody, pro nás vzácnost, jsme neopomněli nasbírat (ze země).
Jedna ze šesti pláží rezervace, v tomto případě pláž č. 3 - Calla Marinella. Když je tam dvacet lidí, tak je přeplněno. Podobně se chovají i ostatní pláže. Některé snesou i padesát, některé jen deset lidí. Záliv hraje všemi barvami za což mohou různobarevné oblázky. V době naší přítomnosti tam bylo dosti bouřlivo. Počasí krásné, vlny divoké. Pláž je oblázková, vysedává se na skalách kolem pláže. Pokud chcete obhlédnout okolní pobřežní skály, doporučuji boty. Některé skály jsou příbojem vymodelovány do břitů seker.
Z koupání na těchto plážích je větší požitek než z lázně v šampaňském nebo v panenské krvi.
Tak toto je místní rostlina číslo jedna - Palme nane (Chamaerops humilis) - palma nana. Tato je obzvlášť atraktivní exemplář vysoký asi dna metry. Většinou jsou menší, ale stejně půvabné. V jednou muzejním objektu jsou vystaveny různé užitné i dekorativní předměty, které lze z listů těchto palem zhotovit.
Pohled na pláž č. 4 - Calla Berretta. Při první návštěvě rezervace jsme (já, Zdena a Dan) prošli celou trasu až na jižní konec (a pochopitelně zpět). Protože to obnáší 16 km ve třicetistupňovém vedru, nezbylo na koupání moc času. Přesto jsme zvládli krátké koupání na pláži č. 7 - Punta della Capreira - a tady na Berrettě.
To vpředu je opuncie se zralými plody. Ty se tady dokonce prodávají na trhu. Ochutnali jsme je - chutnají jako nasládlá rajčata. Jak se to skutečně upravuje, to vám řekne každá sicilská kuchařka. Pokud je budete trhat, pozor na bodlinky na plodech - jsou velmi jemné a obtížně se vytahují.
Pohled na další ze šesti pláží rezervace, v tomto případě na pláž č. 7 - Punta della Capreira. Tady jsme poprvé okusili slast místních pláží. Je to úplně jiné jak v San Vitu. Dno poměrně prudce klesá a je hodně členité, bohaté na ryby i rostliny. Potápěčské brýle, pro zkušenější profesionálnější podmořská výzbroj naprosto nepostradatelné. Z okolních skal se díky velké hloubce dá i skákat, což je v okolí spíše výjimkou.
Na této pláži bylo také nejvíc lidí. Je nejblíže k silnici a z jihu sem jezdí víc návštěvníků než od San Vita.

Florencie | Řím | Cesty po Sicílii | San Vito Lo Capo | Rezervace Lo Zingaro
| Sicílie 1998 | Obrázky z cest | Škvařilovi | WEB