titul.jpg (20170 bytes)

Elbrus

Autobusem do Terskolu, lanovkou na stanici Mir do výšky 3500 m. Odtud krásná vyhlídka na hlavní kavkazký hřeben včetně bájné Ušby. Sedačková lanovkou na Poljanu Garabaši mimo provoz, takže šlapeme pěšky. Výstup sněhovou plání na Prijut 11 do výšky 4200 m n. m. (doposud můj výškový rekord). Nádherné počasí, krásný výhled na ledovcové pláně Elbrusu. Po hodině je nutno vrátit se zpět, protože poslední lanovka ze stanice Mir sjíždí v 15 hodin. Vidíme kroužit supa. Začíná se ochlazovat, Elbrus pokryt mrazem (dnes už nevím, co jsem tím mínil).
Je zajímavé, že ač šlo o jeden z nejatraktivnějších výstupů, věnuji mu ve svém deníku tak málo prostoru.
Stanice Mir i Prijut 11 je ideální místo pro orientaci v hlavním kavkazkém hřebenu a širším okolí. Počasí pro to bylo ideální, bohužel nebylo se podle čeho orientovat, protože mapa, kterou jsme měli k dispozici je na informace velmi skoupá. Zde jsem si také ověřil vliv nadmořské výšky na fotografickou expozici. Většina snímků odsud je přeexponována ač jsem používal UV filtr.
Časový rozvrh tůry a rezolutní stanovisko naší průvodkyně (negativní), nám neumožnilo uskutečnit výstup (mapka výstupové trasy) na Elbrus. Jednak se musí nastoupit na Prijutu 11 nejpozději ve 4 ráno, jednak zde bylo tolik sněhu, že zde týden před naším příjezdem došlo k tragedii. Někteří ostřílení alpinisté z naší skupiny se vydali načerno v příští dny na výstup, ale pro velké množství sněhu se museli z výšky 5300 m vrátit.

Podrobnosti o Elbrusu včetně horolezeckých článků poskytují stránky zde. Nabízím k nahlédnutí tři mapy: Mapa1 (rusky), Mapa2 (anglicky) a Mapa3 (taky rusky).


Fotoalbum Kavkaz | Mapy | Mapa Elbrusu | Další mapa Elbrusu

Click here!Click here!Click here!
Click here!Click here!Click here!
Click here!Click here!Click here!
Click here!Click here!)Click here!
Click here!Click here!

Fotoalbum Kavkaz | Mapy | Mapa Elbrusu | Další mapa Elbrusu

Úvodní stránkaIndexmapDolina Adylsu